Nieuws2020-01-31T13:03:03+01:00

Nieuws

Meer over de muziek van Eldorado

We krijgen veel vragen van de deelnemende muziekverenigingen over de muziek die Bart aan het maken is. Over de liedjes die hij gebruikt, over de stijl en hoe de liedjes zich verhouden tot het spel. Hierbij meer informatie over de muziek en de compositie.

De muziek in de muziektheatervoorstelling is een mix van verschillende invloeden en stijlen. Het begin is een Ennio Morricone-achtige ouverture waarin de beginmelodie van het refrein Bloementjesgordijn is verwerkt maar niet dusdanig wordt herkend, omdat het traag is en in een mineur i.p.v. majeur toonsoort. De ouverture spelen we met alle muzikanten gezamenlijk.

Er worden tevens twee liederen van Wim Kersten gebruikt in de voorstelling, het al eerder genoemde Bloementjesgordijn en Bij ons staat op de Keukendeur, soms in zijn oorspronkelijke hoedanigheid, soms op een andere  wijze. Net zoals La Bamba en twee liedjes van Björn van der Doelen: IJdelheid en Bendemal. Ook heeft Bart zelf nog een lied gecomponeerd voor de twee jonge acteurs.

Belangrijk is het besef dat Eldorado een muziektheater-voorstelling is en geen musical. Het grote verschil is dat bij een musical het verhaal wordt verteld door de liedjes en daar omheen vaak een flinterdun verhaal. Bij muziektheater vertellen de tekst, het spel en de muziek samen het verhaal. De liedjes met de muziek duiden de tekst. Deze zorgen ervoor dat wat er wordt verteld nog meer, nog beter invoelbaar is.

Om de vaart in de voorstelling te houden zijn het meestal korte(re) interferenties. Niet hele liedjes maar bijvoorbeeld het refrein of een couplet en refrein. Soms nodigen we het publiek uit om mee te zingen. In de finale pakken we met zijn allen, koor, orkest en acteurs volledig uit. Net als de ouverture.

Een boerenfamilie in financiële nood zoekt een uitweg binnen de hedendaagse context. Een levensverwoestende fout ligt op de loer… en dat in een lichtvoetig, muzikaal, op tijd schurend verhaal. Losjes gebaseerd op een CDA bestuurder die vorig jaar veroordeeld is omdat hij een mega-drugslab had in zijn ene schuur terwijl hij zijn andere schuur beschikbaar stelde aan carnavalsvereniging ‘De Lolmakers’.

04 februari 2020|

Oproep | zangeressen en zangers gezocht voor projectkoren voor muziektheatervoorstelling Eldorado in Hilvarenbeek en Loon op Zand

Op 22, 23 en 24 mei 2020 wordt de muziektheatervoorstelling Eldorado gespeeld op Bioboerderij ’t Schop in Hilvarenbeek. En op 19, 20 en 21 juni 2020 staan we met deze voorstelling op Zorgboerderij en boerderijcamping Van Loon ‘t Hoekske in Kaatsheuvel, gemeente Loon op Zand.  Het leven is mooi en als ’t even kan, lopen we achter de muziek aan. We zijn allemaal op zoek naar ons eigen Eldorado. Maar ondertussen kennen we ook steeds meer andere verhalen over het platteland: onveilig voor de boeren, drugslabs in schuren. Tsja. Even de ander kant op kijken misschien? (meer…)

29 november 2019|

Meer dan 1.000 muzikanten melden zich aan!

Tot kerstmis 2018 konden muziekverenigingen zich aanmelden voor deelname aan Eldorado. Tot onze vreugde hebben in totaal 26 verenigingen zich aangemeld: fanfares, koren, een accordeonvereniging, 2 majorettes groepen, harmonieën en slagwerkgroepen. In totaal meer dan 1.000 amateurmuzikanten gaan deelnemen aan Eldorado in het voorjaar van 2020.

22 januari 2019|