Muzikaal theaterspektakel op buitenlocatie

Het leven is mooi en als ’t even kan, lopen we achter de muziek aan. Haal er uit wat er in zit! We zijn allemaal op zoek naar ons eigen Eldorado.
Maar ondertussen kennen we allemaal de verhalen over drugslabs en hennep-zolders die vlam vatten. Over crimineel geld dat wordt witgewassen en vaten met enge chemicaliën in de natuur. Die je dan notabene zelf moet opruimen en daarvoor nog betalen ook. Ondermijning vind je overal. Die kapper, wasserette of dat restaurant waar je nooit een klant naar binnen ziet gaan of die boerenschuur die wordt verhuurd en waarvan de ramen zijn afgeplakt: wat gebeurt daar en wat trekken we ons daarvan aan?
Tsja. Even de ander kant op kijken misschien?
Gratis geld is ook niet vies en schoppen tegen het systeem is van alle tijden.
Lang leve carnaval.

Verenigingen het podium op

Aan componist Bart van Dongen en toneelschrijver Wiske Sterringa is dit alles niet ontgaan. Zij zijn professionele theatermakers en werken in deze voorstelling samen met Het Zuidelijk Toneel.
Eldorado wordt een muziektheater-productie over het veranderende leven op het Brabantse platteland; over de problemen van de boeren, over de leegstand die oprukt en de gevaren die daardoor ontstaan. In het stuk zien we de crimineel, de boer, zijn familie en de overheid, met als speciale gast de burgemeester. De voorstelling laat -op soms hilarische wijze- zien hoe verwevenheid tussen onder- en bovenwereld ontstaat en hoe dicht ondermijning ons allen op de huid zit. De million-dollar-question is: in wat voor Brabant willen wij leven?

Eldorado wordt een grootse muziektheatervoorstelling waarin fanfares en koren de hoofdrol spelen. Het stuk wordt drie keer gespeeld in Cuijk, Bernheze, Loon op Zand, Hilvarenbeek en Rucphen op een boeren-buiten- locatie met een tribune voor ongeveer 350 mensen per avond. Komt dat zien!

Ervaring

Bart en Wiske hebben samen in 2016 al een dergelijke productie gemaakt in het kader van het Jeroen Bosch jaar in ’s-Hertogenbosch. In vier Brabantse gemeenten werden voorstellingen vertoond:
www.fanfaribombari.nl

Wie doen er mee?

Het hele spektakel staat of valt bij de medewerking van lokale orkesten en koren. We zijn erg blij dat er allerlei soorten muziekverenigingen, van elk niveau, zijn present: fanfares, harmonieën, brassbands, kerkkoren, feestbands, accordeon-orkesten deelnemen! In totaal doen er 1.000 muzikanten mee.

Onder leiding van regisseur Roel Swanenberg gaat een professioneel team met deze lokale verenigingen om een fantastische voorstelling te maken.

Björn van der Doelen tekende voor een van de hoofdrollen, Romario, de charmante boef. Bart Klever, onder andere bekend van Flikken Maastricht en Toneelgroep Amsterdam, neemt de rol van vader Kees op zich. Moeder Dora wordt gespeeld door Sarah Jonker; zij speelde in Van God Los, Adam-E.V.A., Grenslanders en de Toneelmakerij. De rollen van zoon Lou en dochter Marieke worden gespeeld door pas afgestudeerde acteur Ronald Jorritsma en actrice Fay Verberk van Fontys Tilburg.

Alle voorstellingen worden ondersteund door trombonist en accordeonist Hans Sparla.

 

Kernteam

Wiske Sterringa schrijft de tekst en Bart van Dongen de muziek. Beiden zijn initiatiefnemer van en eindverantwoordelijk voor het project. Roel Swanenberg is verbonden aan Het Zuidelijk Toneel en is de regisseur. Simon Haen doet de vormgeving en Erik van der Lest de geluidstechniek. De algehele productie is in handen van Roel Rutten. Paulien Mandos draagt zorg voor pr & communicatie.

Partners & Financiers

Het Zuidelijk Toneel coproducent
Taskforce Brabant Zeeland intermediair tussen de gemeenten en het productieteam. Geeft ook financiële ondersteuning.
Stichting POON rechtspersoon
Gemeenten Cuijk, Bernheze, Loon op Zand, Hilvarenbeek en Rucphen
Financiers VSB fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, BNG cultuurfonds, Fonds voor Cultuurparticipatie

Info

Repetitieperiode De muziek staat vanaf 1 maart in mp3 op deze site. Om deze muziek te repeteren heeft u zesmaal een half uur van uw reguliere repetitie nodig.
Speelperiode Een vrijdagavond, zaterdagavond en zondagmiddag in de periode tussen 3 mei en 5 juli 2020. Hieraan gekoppeld is een tutti-repetitie op de zondag van te voren en een generale op donderdagavond. Kijk hier voor alle data van de tutti-repetities, generale repetities en voorstellingsdata in uw gemeente.
Kaartverkoop De online kaartverkoop start donderdag 19 maart via deze site.

Contact Roel Rutten
E-mail info@eldorado2020.nl

Volg ons ook op Facebook en Instagram voor het laatste nieuws!

ANBI Stichting Poon

Ga naar de ANBI Stichting Poon pagina Lees meer »